Atelier Esther

Creatief aan de slag!

Een rok voor de bevrijding

Eind oktober 1944 was de Tweede Wereldoorlog afgelopen voor de omgeving van Den Dungen. Zo ook voor Vught. Daar werd ook feest gevierd, en een mevrouw maakte van lapjes stof een bevrijdingsrok. Lapjes, die voor haar een betekenis of herinnering hadden, vormden samen een vrolijke rok. Ze hoopte dat veel vrouwen zo’n rok zouden maken.

En nu, 75 jaar later, heeft heel Vught geholpen bij het maken van een enorme bevrijdingsrok. Onder bezielende begeleiding van Judith Abels hebben honderden schoolkinderen samen met hun grootouders verhalen over de bevrijding gehoord, verteld, en op een creatieve manier verwerkt in lapjes. Van deze lapjes heeft Judith (met hulp van diverse mensen (waaronder ik)) de rok in elkaar gezet. Wat een klus! Maar het is gelukt, ondanks heel wat slapeloze nachten en dankzij constant ratelende naaimachines.

Tijdens het bevrijdingsfeest in Vught, in het weekend van 26 oktober, was de rok te zien in volle glorie. Hij zal hierna zeker nog ‘op reis’ gaan. Het is indrukwekkend om te beseffen dat ieder lapje met liefde handgemaakt is, en dat we op deze manier echt samen iets moois gemaakt hebben.

Verder Bericht

Vorige Bericht

Laat een reactie achter

© 2024 Atelier Esther

Thema door Anders Norén